torstai 7. syyskuuta 2017

Kokemukseni veganismista




Siitä on nyt suurinpiirtein 8 kuukautta kun ryhdyin vegaaniksi. Päivääkään en ole katunut ja mitä enemmin aikaa kuluu, ajatus siitä vahvistuu vaan, että tämä on minun juttuni. 

Myönnän, että ryhtyminen tapahtui aika extempore (vai miten tuo kirjoitetaan..) mutta toki otin asioista perusteellisesti selvää. Ostin monta vegaanikeittokirjaa ja luin paljon vegaaniruokavaliosta ja ravitsemuksesta netistä. Ostin myös tarvittavat lisäravinteet. Tällä hetkellä on käytössä Lifen vegetarian monivitamiini, jossa on mm. runsaasti B12 vitamiinia. 

Jonkin verran olemme myös katsoneet dokkareita veganismista, karjataloudesta, maapallon hyvinvointiin ym ym ym. Joten tämä puoli on avautunut minulle aivan uutena. Aluksi ainut motiivi oli terveys ja hyvinvointi,  nyt ajattelen myös paljon ympäristöä. Olemme sirtyneet luonnon mukaisiin kodin pesuaineisiin, myös shampoot ja hammastahnat yms ovat luonnonmukaisia ja vegaanisia. Käytämme nykyään erittäin vähän mitään kemikaaleja.



En tee tätä siksi, että näin kuuluu toimia vegaanina, vaan siksi että haluan. Voin hyvin, koko perheemme voi hyvin, lapset sairastaa todella vähän. Onska ja Häijä ovat sen verran isoja, että osaavat jo sanoa mitä haluavat, joten he saavat juoda kotona (luomu)maitoa ja laittaa leivälle (luomu)juustoa ja syödä (luomu)kananmunaa. Päiväkodissa he syövät kuin ennenkin, eli normaalia sekaruokaa. Pienin on muutenkin herkkävatsainen ja siksi on juonut jo korvikkeesta luopumisen jälkeen koko ajan kauramaitoa ja lihaakin ainostaan syö ainoastaan purkkiruoasta kalaa tai kanaa kun niitä silloin tällöin vielä käytämme. Muuten perheemme syö samaa kasvisruokaa, pojat eivät edes huomaa eroa normimakaronilaatikon ja vegaanisen välillä!  



Näinhän aikojen alussakin Jumala kehoitti pitämään luomastaan maailmasta huolta ja antoi meille ihmisille kasvit ravinnoksi. Ainut asia, jota en allekirjoita on ajattelutapa, jossa eläimet ja ihmiset laitetaan samalle viivalle ja että me ihmiset olisimme myös yksi eläinlaji. Näin ei oman uskon mukaan ole (lue 1. Mooseksen kirja Raamatusta).

Tähän lopuksi haluan laittaa pienen listan kommenteista, mitä olen saanut kuulla veganismiin liittyen, ja juu osa niistä ovat aika surkuhupaisia... :D

  1. Saatko sitten tarpeeksi proteiinia?
  2. Eikö yhtään tekisi mieli näitä (jäätelöä, eineslihapullia...)?
  3. Onko ruokavalionne pitänyt?
  4. Eikö kasvisruoka ole kamalan kallista?
  5. Ai onko muka tässäkin jotain eläinperäistä? (Joku tarjotessaan esim. karkkia tai JÄÄTELÖÄ..)
  6. Tässä yksi ylitsemuiden: tuossa juteltiin kerran ja mietittiin, että jos kaikki ihmiset ryhtyisivät vegaaneiksi, maailmastahan loppuisi kaikki kasvikset.


P.S. Vegaaninen ruoka on herkullista, täyttävää ja monipuolista. Vegaanina on vuonna 2017 helppoa elää sillä tietoa on runsaasti ja eläinkunnan tuotteita korvaavia tuotteita löytyy helposti miltei joka kaupasta jotakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti