tiistai 22. elokuuta 2017

Saako poika leikkiä prinsessaa?


Jokin aika sitten keskimmäinen poikamme Häijä 3,5 v. alkoi laittaa muovista hiuspantaani omaan päähänsä ja sanoi leikkivänsä "pinsenssaa". 

Kerran kirpputorilla kierrellessä silmiini osui leikki kruunu ja ilahtuneena esittelin sitä miehelleni että nyt löysin Häijälle oikean pinsenssa-kruunun! Odotin toki saavani vastakaikua innostukselleni, mutta saimmekin aikaan syvää väittelyä aiheesta, että onko pojan hyväksyttävää leikkiä tyttöjen leikkejä. 

Mieheni sanoi minulle, että kannattaako tuollaista asiaa nyt ruokkia ja oli sitä mieltä, että kruunu pitäisi jättää kirppikselle. 

Minä luulin aluksi, että kyseessä oli tyypillinen suomalainen homofobia, mutta mies kertoikin pelkäävänsä sitä että jos annamme pojan leikkiä prinsessää, hänestä tulee sen seurauksena trans sukupuolinen!

Totta kai minä vahvat mielipiteet omaavana ostin kruunun. Mielestäni leikki ei "tee" ketään homoksi tai trans sukupuoliseksi. Myöskään me emme vanhempina tälläisellä toiminnalla pysty edesauttamaan tälläistä asiaa mitenkään. 

Roolileikit käsittääkseni kuuluu normaaliin kehitykseen ja muistan itsekin lapsena leikkineeni miestä. Ja tässä olen, heterosuhteessa ja naisena! Päinvastoin, jos estämme lasta leikkimästä sitä mitä hän haluaa, luulisin johtavan paljon vakavimpiin seurauksiin. Eriasia toki sellaiset leikit, joista voi olla vaaraksi itselleen tai muille.

Jokin aikaa sitten, kruunu ei enää riittänyt, vaan hän alkoi miettimään mekkoa. Voi kumpa olisin älynnyt ostaa sellaisen kirpputorilta! Nyt sitten tällä viikolla silmiini osui kaupassa lasten naamiaisasu setti, PRINSESSA. Ostin sen ja voi kun pieni mies oli onnellinen! Ja viimein siinä vaiheessa kun lähetin yllä olevan kuvan miehelleni, hänenkin sydämensä suli lopullisesti...

Uskon, että tämä roolileikki on väliaikaista ja lyhyt kestoista ja menee ajallaan ohi. Häijä on Poika isolla P:llä eikä tämä leikki ole muuttanut ja tule koskaan muuttamaan tätä asiaa. Jos näin sattuisi joskus käymään, se johtuu aivan jostain muusta asiasta.

Siitäkin huolimatta, että itse en ole sukupuolineutraalin kasvatuksen kannattaja, minusta on äärettömän suloista, että pieni poikani haluaa kruunun päähän ja mekon päälleen ja kokeilla millaista prinsessana on olla. Ja toki myös kolmen pojan äitinä nautin kun saan edes pieneksi hetkeksi pukea lapseni vaaleanpunaiseen röyhelömekkoon! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti